КРЕАТИВНА ПОЕТСКА РАДИОНИЦА ЗА УЧЕНИКЕ КАРЛОВАЧКЕ ГИМНАЗИЈЕ

Спомен-библиотека Карловачке гимназије

17.05.2017.

Креативну поетску радионицу је водила песникиња, преводилац и предавачица на факултету за медије и комуникације, др Дубравка Ђурић.
У радионици су учествовали ученици Карловачке гимназије: Сандра Михајловић, Душица Белеслијин, Михаела Таракчија, Матија Карделиш, Ђорђе Гусман, Данко Гаврић, Ања Димитров, Ања Луковић, Хелена Савић, Јелена Ракић, Јована Кизић, Милана Терзић, Ружа Малбаша, Теодора Болдижар, Сања Касалица, Миона Блажевић, Софија Дамњановић, Милица Тошић, Дејана Војновић, Катарина Чемерлић и Милица Стојановић, уз присуство професора Љиљане Малетин Војводић, Маје Рогач Станчевић и Татјане Илић.

Двочасовна радионица је започета уводним, теоријским предавањем, наставила се анализом одабраних поетских текстова савремених списатељица, а завршила се гласовним извођењем поезије. Протекла је у подстицајној, креативној и дијалошкој атмосфери.
Ученици Гимназије су имали задовољство да открију један од начина на који се родне студије баве феноменима језика, те да своја сазнања и вештине у вези са поетским дискурсом надограде у сарадњи са теоретичарком књижевности и песникињом која се бави феноменима језика, културе и рода. Тако су разговарали о поезији као ”простору” у којем се сажимају фрагменти различитих поља културе, о поезији у којој се руше разлике између тзв. високе и популарне културе и шта се дешава у пољу поезије које за себе присвајају песникиње. Но најанимљивији аспект радионице био је, како је евалуација показала, практично гласовно извођење поезије.
Дубравка Ђурић је магистрирала на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности, а докторирала на англистици Филозофског факултета у Новом Саду.  Деловала у уметничко-теоријској Заједници за истраживање простора и у Ажиновој школи поезије и теорије. Уређивала часопис Ментални простор, једна је од оснивачица и уредница часописа ProFemina. Запослена на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум, живи у Београду и члан је Српског књижевног друштва.
Координација пројекта: Љиљана Малетин Војводић
Пројекат је подржао Покрајински секретаријат за образовање


Љ. Малетин Војводић








Коментари